HOME

pondelok 9. novembra 2015

Ach Singapur Singapur, prečo si len Singapur

Moju prvotinku o Singapure Vám píšem až na druhý pokus, pretože ešte stále aj po mojich početných návštevách a po tom všetkom čase čo som tam strávila mám pri tomto mieste zmiešané pocity. Prvý krát som sem priletela na viac ako pár hodinový prestup z lietadla do lietadla vo Februári 2015. Bolo to hneď  po našom výlete na Srí Lanke a pre mňa osobne to bol teda veľký šok. Stále sa neviem rozhodnúť či mi je táto prehnaná disciplína u miestnych a sledovanie pravidiel, príkazov a zákazov sympatická alebo ma to naopak otravuje. Tak Vám proste skúsim rozpísať moje postrehy a vy, tí čo ste v Singoši ešte osobne neboli si vytvotíte vlastný názor. 
Here you go!
Aj toto je Singapur, konkrétne pláž na East Coast

Začnem tým, čo mi je v známom “Lion City” najbližšie a prečo by som Singapur odporučila každému cestovateľovi... tadáám SKVELÉ JEDLO!

Food porn po singapursky!

Môj job snov? Jesť a byť za to platená! Tučná netučná hlavne je byť predsa šťastná :D Nemôžete sa preto čudovať, že prvé čo som sa rozhodla vyzdvihnúť a rozpísať detailnejšie je lokálna kuchyňa! Singapur je dokonalé miesto na ochutnávku ázijskej kuchyne. Schválne spomínam všeobecne ázijske chute, pretože tu nájdete geniálne japonské sushi, hongkongské knedlíky, thajské padthai, indické curry a mnoho ďalších mňamiek z rôznych kútov Ázie. Domáci to majú ako súčasť kultúry vymetať jednu reštauráciu za druhou a dokazovať si tak pred známymi, že na to majú a že si môžu dovoliť pravidelne minúť podstatnú časť výplaty za skvelé jedlo. Áno áno ako asi tušíte za každú lakocinku Váš čaká pot na čele pri pohľade na účet a po skontrolovaní núl vo finálnej sume si poviete, že aspoň ta hypotéka na zaplatenie účtu za večeru stála za to!  A to teda vo väčšine prípadov aj stojí. Mňa osobne vždy viac ako prepychové reštaurácie bavili food markety! Som doslova vymetačka marketov a preto otvorené food court trhy, ktoré tam nájdete na každom kroku len vrelo odporúčam.

Moje the best of food court markety v Singapure



Steamboat alebo tzv. Hot Pot, kde si varíte na vlastnom stole v reštaurácii

Vietnamské Pho Tofu

Červené Curry s ryžou, omňomňom
Mix veggie tempura, ryža so zeleninou a klíčkami a zemiaky v sladkokyslej omáčke


Nesmieš toto a musíš hento, inak bude zle

Singapur je preslávený pravidlami a zoznamom najviac netradičných zákonov, pri ktorých sa bežný smrtelník len chytá za hlavu a dúfa že ide o zlý vtípek. Porušenie týchto zákonov sa však trestá mastnými pokutami a nie jeden turista si už tak nepríjemne okorenil svoj travel budget. Zákazy sú vždy zobrazené pekne viditeľne na veľkých červených cedulkách a často aj priamo s popisom sumy, akú musíte zaplatiť v prípade ich porušenia. Percento toho, že sa z prúseru vykrútite a vykecáte je teda mizivé a mesto je krásne kryté voči všetkým druhom výtržností a rebélií. Aké chytré však, viete si predstaviť toto zaviesť na Slovensku alebo v Čechách? Sodoma Gomora!

Na miestach, kde sa stane pristupok sa vyvesí takáto tabuľa aby všetkých varovala

Pridávam najviac bizarné pravidlá s akými som sa stretla


  • zákaz dovážať, žuť a pľuť žuvačky
  • zákaz kŕmiť vtáky (žiadne, nikde a nikdy!)
  • zákaz nosiť durian, známu smradľavú pochutinku do autobusov a mhd
  • zákaz nosiť vysoké opätky
  • zákaz čúrať vo výťahu (čo človek bežne robí!)
  • zákaz stáť pod stromom v parku, hrozí nebezpečenstvo poranenia konárom
  • zákaz stáť na hornom poschodí dvojpodlažných busov
  • príkaz splachovať po sebe toaletu

Tak máme za sebou úspešne prvý post o Singapure. V tom ďalšom príspevku sa plánujem zamerať na špecifický jazyk, ktorým je Singapur známy a to Singlish. Tiež Vám prezradím moje TOPKY a srdcovky, ktorými si ma Singapur získal. Majte sa krásne a nezabudnite relaxovať!

Alohááááá kamaráti :)


S láskou,
J.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára