HOME

streda 16. marca 2016

Kde bolo tam bolo...bol raz jeden rozprávkový Ubud!

Ubud je vždy dobrý nápad a obzvlášť ak máš na Bali na návšteve naj kámošku, ktorá sa prišla zregenerovať a schovať na pár dní pred ruchom hlavného mesta Malajzie, v ktorom žije. Prvotný plán bol 3 dni na Gili Air ostrove, ale keďže na Bali je pojem o čase veľmi relatívny, hmm plán nevyšiel a tak padol náhradný plán na Ubud! 

Prstom po mape

Ubud je mestečko schované uprostred vnútrozemia ostrova Bali medzi rýžovými políčkami a nádhernou všade prítomnou zeleňou. Z Canggu to máme tak hodinku na motorke na polceste na východné pobrežie Bali. Ubud má svoje hrdé miesto v top najkajších miestach na Bali a preto nie nadarmo je nazývané aj srdcom Bali, čo za mňa môžem len potvrdiť! Ubud je jedinečné miesto, kde sa zoznámite s miestnou kultúrou a kde sa dostanete do situácie, kedy si prajete aby bol Váš kufor na ceste domov nafukovací a vy ste si tak mohli kúpiť všetky tie krásne ručne vyrábané poklady, čo Ubud ponúka. Mestečko ma oficiálne len 30tisíc obyvateľov, ale tento údaj beriem s obrovskou rezervou, keďže viem koľko expatov prišlo do Ubudu na dovolenku ...a už odtiaľ nikdy neodišlo. :)
Ubud obklopený všade prítomnou nádhernou prírodou :)
V dobrom aj v zlom spolu 
Do rodinného alba :)

No a ako by som Vám Ubud opísala ja? 

Ako malé mestečko uprostred "hôr" kde je príjemne chladný vzduch oproti tomu prímorskému. 
Miesto, kde to máte v pešej dostupnosti k tak krásnym panorámam, aké máte možnosť vidieť len na National Geography. 
Miesto, kde to vo vzduchu vonia pohodou, kľudom, láskou, jógou, skvelým zdravým jedlom, kávou a vonnými tyčinkami, ktoré sú súčasťou obiet! 
Miesto, kde sa ženy menia na prírodné divožienky v batike, s neposlušnými vlasmi a prirodzenými tváričkami. 
Miesto, kde vymeníš pózerstvo, iphone, drahé kabelky a hodinky za úsmev, vnútorný kľud a tvoju pravú prirodzenú tvar. 
Miesto, kde zažiješ to, prečo ročne tisíce ľudí letí na Bali. Okrem iného, tu stretneš skvelých lokálnych ľudí, nakŕmiš opice, okúpeš sa v svätej vode, prechodíš kilometre po rýžových poliach a zažiješ najvyšší level food porna.
Viem, že už hovorím ako z brožúrky Strážna veža alebo z encyklopédie na dosiahnutie vnútornej rovnováhy, ale ako ja vravím, víkend v Ubudu je pre mňa ako ročné sedenie u terapeuta. 
Namaste! :)

Remeslo ma zlaté dno

Pre mňa živý dôkaz toho, čo tu na blogu nepíšem po prvý krát a to, že miestni balinézania su jeden z najšikovnejších národov a dokazuju to špeicálne v Ubudu na každom kroku. Z hlavného mesta Denpasaru vedie do Ubudu siahodlhá cesta kde sa napája dedina na dedinu, takže máte pocit že ide o jednu dlhú nikdy nekončiacu dedinu. No a to, že sa už blížite do cieľa Vám Ubud dáva najavo už niekoľko kilometrov pred mestom, kde začína obchodík na obchodíku s doslova poukladanými ručne vyrábanými pokladmi priamo pri ceste. Vy si tak už za jazdy z auta môžete obzrieť hotovú galériu výrobkov z dreva, skla, textilu, mušlí a ďalších materiálov.  

Veľmi populárne náramky vhodné ako lacnejšia verzia suvenírov :)
Batikovaný sarong je MUST, sama vlastním 2 veľmi praktické kúsky 
Tetuška predavajúca kvety, ktoré sa potom používajú najma do obiet

My sme si priamo v centre Ubudu dali len asi jeden a pol hodinovú zastávku na miestnom markete, kde sme nevedeli čo skôr a ako pravé ženské sme odchádzali ovešané taškami ako vianočný stromček. Za hlavné top úlovky z trhu považujem prírodnú kozmetiku, najmä ručne robené prírodné mydielka. Potom podložku pod mydlo, ktorú si Peťa kúpila do nového apartmánu v Kuale z kúskov mušlí. Ďalej maľované šperkovničky, top s ručne vyšívaným motívom a háčkované bralety. Ceny sme si vo všetkých prípadoch zjednali tak, aby boli spokojné obe strany a my sme sa po tejto rannej shopping mánii mohli presunúť za ďalšími zastávkami. Rýžové polia, vodopády, chrám so svätou vodou, naskakovať nezastavujeméééé. No o tom všetkom až v ďalšom poste! :)

Nový úlovok! Ručne zdobený topík :)
Môj nový bralet, to bude outfitov!
Objednávky na darčeky príjmam tu v komentároch :D

S láskou,
Juli :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára