HOME

utorok 15. decembra 2015

Hong Kong I♥U again and again

Tak ako som naposledy sľúbila sa dnes znova hlásim s príspevkom o krásnom meste kontrastov Hong Kongu. V minulom poste som Vám písala o výlete na Lamma Island TU, ktorý odporúčam hlavne všetkým čo majú chuť si trošku popreťahovať kosti na prechádzke mimo preľudnených ulíc veľkomesta.
No a dnes Vám chcem priblížíť detailnejšie moje highlighty z mesta. Z mesta, ktoré ma pohltilo atmosférou a ktoré osobne zaraďujem na TOP priečky big city life. Tak poďme na to!

Zoznam mojich highlightov

  • Kowloon Park (krásny kúsok zelene uprostred betónovej džungle, super na relax!)
  • Temple Streetnight Market (veľa všetkého! vône, chute, morské príšerky, fake kabelky LV, Iphony ktoré okolo Iphonu ani nikdy nešli a klasické Made in China výrobky, super zážitok)
  • Victoria Peak (výhľad na celý HK a okolie, odporúčam liezť hore len keď je slnečno inak si môžete výhľad akurát doma pogooliť ako ja pretože absolútne nič neuvidíte, dole sa určite odvezte preslávenou lanovkou naozaj stojí za to!)
  • Chi Lin Nunnery (návštevu som spojila s Nan Lian Garden a super bolo si obe záhrady a temple prejsť skoro ráno kedy bežný turista ešte spí, vo vnútri temple prosím nefotiť je to veľmi nevhodné a uráža to)
Chi Lin Nunnery
  • Avenue of Stars (prechádzka pri vode, ktorú si nenechajte znechutiť miliónmi fotiacich sa turistov a pekne si obzrite hviezdičku za hviezdičkou)
  • PMQ (tu chcem bývať! geniálne prerobená stará pojicajná stanica na miesto, kde nájdete najviac fashion dizajnérske vychytávky umiestnené v maličkých butikoch, treba sledovať aj program akcií v PMQ ja osobne som tam bola v čase kedy robili Food Market uprostred ich dvora a to teda bolo mlsanie, omňomňom :))
Avenue of Stars a v pozadí HK mesto ponorené do hmly
Sme sa odfotili s Jackie Chan Star

Must know before you go

Ako som už spomínala počasie mi v tom čase úplne neprialo a okrem iného bola na dennom poriadku hmla a sem tam aj spŕchlo. Nič to, nepokazilo mi to nadšenie každé ráno vyraziť do ulíc objavovať krásy veľkomesta. Bývala som v časti Shek Tong Tsui, ktorá spadá pod Western District a v okolí bolo hneď niekoľko škôl, takže som sa cítila bezpečne a aj som zapadala medzi tie množstva čínských detí (haha tak určite!). Po HK som sa premávala výhradne MHD a keďže majú metro super jednoduché a easy na orientáciu (mapička metra vrátane ferry lodiek TU), tak som snáď ničím iným ani nejazdila. Veľký pomocník, ktorého by som každému výletníkovi odporučila je lokálna sim karta a internet v mobile kvôli mapám. V prípade, že ste stará škola a do Nokie3310 by sa Vám tažko naťahovala nová verzia od google maps, tak si bez hanby zožente papierovú mapku. Orientovať sa totiž v tomto niekoľko miliónovom meste plnom číňanov a nadpisoch v bodkočiarkach (kto by to bol čakal :D) nie je úplne brnkačka.
Šípky na zemi značia kam sa máte postaviť pred nástupom do metra, ak by ste náhodou nevedeli :D
Keď už spomínam počet ľudí, tak sa pripravte na to, že táto masa musí niekde bývať žiť a pohybovať sa! Áno asi už tušíte na čo presne narážam...iné vnímanie priestoru a zvlásť osobnej zóny. Na ulici sa mi bežne stávalo, že som sa prichytila ako mi vadí, že mi niekto dýcha na krk a to som proste len bola súčasť masy ľudí, ktorá šla rušnou ulicou z miesta A na miesto B. Šetrenie s miestom je tak veľmi viditeľné, že napríklad v miestnosti kde u nás “by očko”(čítaj: báj vočko) odhadnete kapacitu 10 ľudí to v HK bolo kľudne aj 20 ľudí a 8 psov+12 mačiek. No móóóje nervy!

TIP: čo si určite užite a skúste je cesta dvojposchodovou električkou, ktorú som ja videla prvý krát v živote a skoro som od radosti vyskočila z okna keň som ňou šla
Ako spoznáš v HK turistu? Že visí s hlavou z okienka z dvojposchodovej električky!

Diéta nediéta budem tučná a hotovo!

Ázijskú kuchyňu vo všeobecnosti považujem za môjmu brušku najbližšiu a asi aj to je jeden z dôvodov, prečo to tu mám tak rada! V HK podobne ako napríklad v Singapure nájdete jedlo od výmyslu sveta a reštiky sa pretekajú kto robí lepšie knedlíky, sushi, pho a kto vymyslí viac muziky za menej peňazí pre turistov. Až sa mi v puse robia slinky keď Vám tu o tom píšem, mňam! No a tak som sa rozhodla, že dám na rady od Forsquare (mami to je taká aplikácia na mobile, ktorá Ti vie vyhľadať dobré reštaurácie v tvojom okolí podľa kľúčových slov aké si zadáš napr. sushi nejem s paličkami) a že ten ako vždy nesklame. No a tak aj bolo, pridávam list kde som jedla/pila a plakala, že nerobia donášku jedla aj do iných krajín, napríklad na Slovensko!

Mana Café #foodporn
Koláčik zo zeleného čaja
Oh dear Hong Kong prajem si, aby sme sa ešte niekedy videli a mali tú česť si znova poleškovať. Bolo mi u teba krásne a ostaň tak super ako si! Do skorého videnia a počutia, veď ja zas prídem!


S láskou,
J.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára