HOME

pondelok 28. marca 2016

Veľká noc na pláži pri západe slnka

Som mestské dieťa narodené a vychované Košicami, takže takú tú pravú olievačku a šibačku, ktorá sa vo veľkom deje na dedinách (špeciálne u nás na výhodze) som veru nikdy nezažila. Celkovo Veľkú noc nijak extra neprežívam a ako dlhoročný vegetarián si neprídem na svoje ani pri slovenskom veľkonočnom meníčku. Syrek, šunka a chrén mi teda naozaj na Bali nechýbajú. Čo mi ale chýba je atmoška toho, že je doma voľno a všetci na chvíľu spomalia, viac sa usmievajú a majú čas na rodinu a kamarátov. Tak si to vážte, že ste doma a môžete ešte dnešok vychutnávať v kruhu najbližších!
Dvojitá dúha znamená dvojité šťastie! Ja som si to, že je dvojitá všimla až pred chvíľou pri nahodení fotiek do PC. Táto príroda Vás v Medewi čaká a neminie! :)

Na Bali sa Veľká noc nijak neoslavuje, keďže je to sviatok kresťanský a tu je prevažná väčšina obyvateľstva hindu. Preto až na pár akcií pre nás "western" ľudí tu na Bali, kde sa pre deti zorganizovalo maľovanie vajíčok alebo to, že sme si mohli dať u kamaráta čecha v jeho pekárničke českého pečeného beránka so sušeným ovocím, sme príchod Veľkej noci nijako nepocítili. Veď bodaj by aj áno, keď je vo vzduchu stále krásnych 35 stupňov a palmy rovanko zelené ako kedykoľvek predtým.
Rozhodli sme sa preto vyraziť na výlet a stráviť tak aspoň pár dní objavovaním nových miest mimo Canggu. Čakala nás jedna veľká premiéra a to požičanie si vlastného auta a odšoférovanie to v tejto šialenej premávke. Prečo šialenej je známe asi len ľuďom, ktorí na Bali už niekedy boli (len pre lepšiu predstavu chvíľami sme šli v jednom pruhu s 3 motorkami napravo od nášho auta, 3 motorkami naľavo, pred nami pán ktorý mal okrem 4 člennej rodiny na motorke naložené a priviazané prasa, za nami kamión plne naložený kokosmi a to nás obiehal autobus rútiaci sa 100km/hod plný čínskych turistov). Batohy zbalené, surfy naložené do auta, foťáky nabité, rádio vytunené a ja celá nedočkavá na zadnom sedadle žmolím mobil v ruke a ešte odbavujem posledné správy predtým než na 48 hodín vypnem.

Dedinka v údolí

Medewi je malá rybárska dedinka známa tiež vďaka super surf spotom, vzdialená od Denpasaru 75 km a od nás z Canggu takú peknú hodinku autom. Dedinka s hlavnou plážou Medewi beach situovaná na našom čiže západnom pobreží Bali schovaná uprostred nádhernej prírody. Obyvateľstvo Medewi je z 99% moslimské, takže sa uprostred dediny pýši jedná obrovská nafarebno vymaľovaná mešita. V Medewi nájdete okrem pár surf housov/homestayov, jedného jediného hotela, tiež nejaké warungy (lokálne reštaurácie), obchodíky a asi dva surf shopy. Pre surfistov skvelé miesto kde zakotviť a chytať vlny a pre nesurfistov "little piece of peace" vhodný na čítanie knihy, váľanie sa na pláži a kochanie sa prírodou.
Nič viac fotogenické ako je príroda sama, hádam ani na svete neexistuje
Aj toto je Bali! Hrdý pastier so svojim stádom :)

Medewi v kocke

Doprava: 
na motorke do hodinovej vzdialenosti asi OK, ale na dlhšie trate určite odporúčam auto/taxík, my sme mali požičané 6 miestne auto (od nás z Canggu) kvôli uložnému priestoru na surfy za 250tisíc IDR/deň

Ubytovanie: 
hneď niekoľko možností surf housov v okolí pláže za super peniaze, odporúčam booknuť dopredu keďže ako som spomínala vyššie nieje tam toho až tak veľa, my sme bývali v Medewi Surf Homestay za 300 tisíc IDR za izbu/noc

Stravovanie: 
warungy s lokálnym indo jedlom, kde nájdete od nasi goreng až po mie goreng aj banánové palacinky, my sme volili ľahšiu cestu a nechali sa rozmaznávať u nás v home stay od našej pani mámi, ktorá varila prvotriedny food porn!

Surf: 
surfovali sme na pláži Medewi beach a rozhodli sme sa zobrať väčšie auto na cestu aj preto, aby sa do neho vošli naše surfy, možnosť požičania si surfu ale bola priamo na pláži v surf shope a to za 50tisíc IDR/hodina a tiež sa nám lokálni chlapci ponúkali na inštruktorov za 250-300 tisíc IDR/hodina

Naša izbička na hornom poschodí 
Veľká posteľ, moskitiéra a prírodne zariadený jednoduchý interiér...a ten výhľad!
Spomínala som už výhľad?! Prvá vec, ktorú vidíš keď ráno rozlepíš oči

Náš plán výletu bol úplne jasný! Teda chlapci mali svoj jasný plán a ja svoj, ale keď sme ich spojili dávali nám zmysel. Oni chceli surfovať toľko, čo podmienky vo vode dovolili a ja som chcela výletovať po Medewi a okolí toľko, čo mi ich surfovanie dovolí. A tak sme strávili na pláži oba dni ráno a večer, oni vo vode a ja v bezpečí na brehu s foťákom a s lokálcami po boku. No a cez deň sme už vyrážali s mapičkou v ruke za dobrodružstvami podľa plánu čo som vymyslela. Ja spokojná a oni tiež, ideál! :)

Musím povedať, že Medewi malo svoje čaro vďaka prírode a ľuďom. Vypočula som si tam ( v plynulej angličtine!) viacero príbehov, kto sa čím živí a čo vie a po dvoch dňoch nás už takmer všetci poznali po mene a zdravili z kilometra. Vo vode vládna podobne mierumilovná atmoška, kde chlapci po každej surfovačke vyšli z vody nadšení kto im prepustil akú vlnu a kto im s čim ohľadne surfu poradil. V čom máme určite jasno je, že v Medewi sme neboli posledný krát a veľmi radi sa tam znova čoskoro pozrieme.

Pán rybár opravuje svoju sieť, vďaka ktorej má už 15 rokov obživu a príjem pre seba a celú rodinu. Ryby dováža aj do pár reštaurácii na čo je patrične pyšný a ak práve nieje na mori, privyrába si cez deň ako masér pre turistov
Malá slečna s mamkou, práve na ceste z modlitby kde slečne namaľovali oči na čierno uhlíkom ako súčasť obradu a na čelo a dlane dali biely púder

Znova som raz bola pre moje básnické nikdy nekončiace črievko nútená rozdeliť Vám Medewi výlet na dva príspevky. Tento prvý praktickými radami nabitý a druhý o tom, čo sme kde videli a zažili počas výletov po Medewi a okolí. Ako malý pútač len prezradím, že som videla asi druhého najväčšieho budhu v mojom živote! 
Keď si uvedomíš aký si ty človek vlastne malinký  tvor v tomto veľkom svete


Majte krásny deň kamaráti!
S láskou,
J.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára