HOME

pondelok 25. apríla 2016

Vegánske sushi, pizza od taliana a mylk shake bez mlieka

Indonézska, mexická, vietnamská, japonská, talianská, dokoncá aj česká! Proste akákoľvek kuchyňa na ktorú si spomeniete je na Bali viac ako vítaná. Dovolím si dokonca tvrdiť, že takú pizzu ako nám pečú taliani tu u nás v mestečku Canggu som veru nejedla ani v centre Ríma! :)
Tento príspevok, bude teda nadväzovať na úvod do Bali food porna z minulého článku TU a to konkrétne mojimi TOP reštauráciam na Bali. Zoznam je prispôsobený tomu, že som dlhoročný vegetarián, veľký jedák a že patrím do kategórie žien, s ktorými sa ani neoplatí baviť v momente, ak majú hlad. Pri každej reštaurácii uvádzam aj cenovú kategóriu, pričom minimum je jedna * a maximum je päť *, stupňované od najlacnejšieho jedla po najdrahšie.

GadoGado v reštaurácii Nook

CANGGU

Zoznam TOP reštaurácii som sa rozhodla rozdeliť Vám podľa miest kde sa nachádzajú a prvenstvo venujem mojmu milovanému Canggu. Téma jedlo je v mojom prípade veľmi osobná, pretože zdravé a chutné jedlo je môjmu srdiečku (hlavne žalúdku) veľmi blízke. 

V Canggu, ktoré je už pomerne rušné turistické mesto objavíte snáď každú kuchyňu od výmyslu sveta. No často je zložité, je nájsť reštauráciu, kde tú danú kuchyňu aj varia z kvalitných surovín, bez pridávania zbytočných umelých dochucovadiel typických pre lokálny lacný streed food. 
Miestom, kde to ale 100% platí je talianská reštaurácia Baracca manažovaná vždy vysmiatym ukecaným talianom. Na skvelé chutné pizze pečené v peci, šaláty a dobré vínko sa tu stoja doslova rady. Gurmáni, ktorí si nevedia vybrať určite ocenia možnosť vyskladať si vlastný šalát zaškrtávaním ingrediencií. Tak si schválne skúste pri vychutnávaní pizze na chviľu privrieť oči...počujete to? Ciao Bella Itália!

Cenová kategória: ****
Môj TIP: Smažená mozarella ako predjedlo a veggie pizza
Veggie pizza servírovaná na krásnom drevenom denku

V tejto reštaurácii si príde na svoje každý. Menu ponúka širokú škálu jedál z indonézskej kuchyne, burgre, wrapy ale aj pestrofarebné šalátove misy. Odporúčam Vám neprehnať to s hlavným jedlo a miesto si nechať aj na domáce dezerty, ktoré tam nájdete krásne ukážkovo vystavené. Pri Betelnute veľmi oceňujem aj ich eko friendly prístup a to, že nepoužívajú skoro žiadne plasty! Schválne si skúste zakusnúť do slamky, ktorú máte v drinku. 

Cenová kategória: ***
Môj TIP: Sayur bowl šalát a čučoriedkový cheescake
Hore vľavo Sayur bowl šalát, hore vpravo curry a dole vľavo šalát s arašídovou zálievkou. V strede fotky sa usmievajú zaleninové závitky :)

Moja alma máter a reštaurácia, do ktorej sa vraciam ešte od čias keď som bola na Bali turistka. 100% vegetariánska kuchyňa zameraná na ázijské jedlá, so širokým záberom od thajských pad thai až po knedlíčky gyoza a troch druhov curry. Príjemné sedenie v záhradke Vám spríjemní trošku dlhšie čakacie doby, no za to vždy z čerstvých surovín.

Cenová kategória: ***
Môj TIP: Salt and pepper tofu a mierne pikantné zelené curry

SEMINYAK

Znova raz koncept reštaurácie, ktorá keď ťa raz schmatne, tak už nepustí. Earth Cafe je okrem skvelého jedla slávne aj svojim eko postojom (slamky sú napriklad z bambusu!) a najmä malým milým obchodom, ktorý je súčasť reštaurácie. Menu obsahuje znova okrem zdravej verzie indonézskych jedál rôzne wrapy, šaláty a hlavne geniálne polievky! Ak Vám niečo príliš zachutí, tak Vám personál doporúči tú danú konkrétnu surovinu priamo v ich obchodíku. Ja im tlieskam, mňa si získali na prvé ochutnanie.

Cenová kategória: ****
Môj TIP: Ratatofu a všetky smoothie z meníčka

GadoGado šalát 

Vyšší level food porna na sushi spôsob ponúka reštaurácia Susheria v Seminyaku, ktorá okrem iného servíruje aj raňajkové menu. Na dobré sushi si tak určite zájdite aj v prípade, že ste vegetarián pretože menu je tomu prispôsobené. How cool is that?! O skvelé sushi fusion servírované tak, že sa aj oči najedia sa stará jedna šikovná slovenka. Tak v prípade, že ste nerozhodní a nebude Vám stačiť ani obrázkové menu na tablete, skúste zavolať Mimi.

Cenová kategória: *****
Môj TIP: Sunny Vegan Maki
Vegánske sushi
Raňajková smoothie bowl 

KEROBOKAN

Veľmi populárny model zdravej stravy, doplnkov stravy a kozmetiky, ktorý zahŕňa reštaurácie a obchodíky v jednom. Po Bali ich je roztrúsených hneď niekoľko, ale za mňa príjemnou obsluhou a sedením vonku vyhráva tento v Kerobokane. Z jedálneho lístka z čerstvých surovín vyrábané polievky, curry, burgre, pizza,... V obchode odporúčam venovať zvýšenú pozornosť pečivu (cookies!) a domácim cereáliam.

Cenová kategória: ***
Môj TIP: Hummus a Veggie lasagna

UBUD

Oh mama! V prípade Clear Cafe ani neviem kde začať. Skvelé raňajkové menu, snacky, hlavné jedlá, všetko veľmi fresh a hlavne zdravé schováva táto 3 poschodová reštaurácia v centre mestečka Ubudu. Odporúčam Vám vyliezť si až na najvyššie poschodie a pri skvelom jedle sa kochať pohľadom na chrám! 

Cenová kategória: ***
Môj TIP: Scrambled tofu a Mylk shake z cashew mliečka

Výhľad pri raňajkách reálny len na Bali
Mylk shake!

Nádherná reštaurácia doslova schovaná v rýžových poliach len pár minút od centra Ubudu. Malé dobrodružstvo na ceste cez polia k nej, ale stojí za to chutné a kvalitne spracované jedlo. Široká škála menu z ázijskej kuchyne Vás nechá chvíľu na vážkach. Kľudne sa nebojte opýtať sa obsluhy a nechať si poradiť.

Cenová kategória: ***
Môj TIP: Dýňová polievka
Keď Ti z tej atmosféry až viac chutí
Dýňová krémová polievočka 

Tak to by sme mali záver tohto postu pre jedákov a nadšencov dobrého jedla! Ak sa teda chystáte na Bali a so zdravou stravou si tykáte, tak pevne verím že som Vás nainšpirovala. Ak by sa Vám tento koncept blog postov o jedle a tipoch páčil a mal by u Vás úspech, mám v zálohe vymyslené ďalšie články na tému kafé a raňajky. Tak to nechávam na Vás a ja si idem s dovolením dať niečo pod zub, pretože už len z tých krásnych fotiek mi brutálne vyhladlo!



Bon Apetit!
S láskou,
Juli :)

2 komentáre:

  1. vyzerá to skvelo ! akurát som dobre vyhladla ! :D pekný článok. Lucka :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Lucik! No ja som to už písala s takou chuťou na všetky tie fajnotky, že dnes od rána nič nerobím len vymetám kaviarne a reštaurácie :P

      Odstrániť