HOME

streda 15. júna 2016

Oslavujem moje prvé výročie vo vzťahu s Bali

Je to už rok čo si pri definícii môjho “doma” ako prvé predstavím pláž, more, palmy, kokosy a ryžu! Kilá ryže! Tieto dni je to totiž presne rok čo som ruch a smrad veľkomesta vymenila za raj na zemi a presťahovala som sa z Bangkoku na Bali. Moje malé výročie tak veľkej životnej udalosti. Oslavy sa budú konať presne za dva týždne, kedy sa vraciam domov na prázdniny zo Sumatry, kde sa momentálne nachádzam. Dnes by som sa tu, ale aspoň s Vami chcela podeliť o moje pocity a highlighty prvého roku života na Bali.

O tomto je Bali...kultúra
...príroda a rýžové políčka
...neuveriteľné pláže!

Welcome to Bali

Oficiálne sťahovanie na Bali prebiehalo hladko ako po masle. Predsa len som so sebou mala jeden jediný 30 kilový kufrík, v ktorom je zbalený celý môj svet a s ktorým tak nejak fungujem už rok a pol na cestách. Sťahovala som sa s mojim priateľom do domčeka, ktorý sme si len pár týždňov predtým vyhliadli počas našej dovolenky na Bali. Domček sa nachádzal v meste Canggu na západnom pobreží ostrova. Skvelá lokalita pre život expata, kde Vám nič nechýba a všetky životné štandardy western štýlu (nemocnice, doktorov, obchody, reštaurácie, športové centrá) máte na dosah do pár minút. Za nás jednoznačne aj po roku, čo sme tu hodnotíme Canggu ako TOP miesto na život na Bali a síce sa tieto dni sťahujeme do nového, mesto Canggu bude našim domovom aj naďalej. 


Náš starý známy Surf House Bali

Toto je Honda, zoznámte sa

Čo sa týka kultúrneho šoku, tak ten už bol o čosi väčší. Napriek tomu, že som na Bali pred sťahovaním už pár krát bola, vždy šlo len o dovolenku a užívanie si života turistu. Článok z mojej prvej dovolenky na Bali som písala už trošku dávnejšie, ale odkaz nájdete TUPrvý a pre mňa neaktívneho šoféra auta aj dosť veľký šok bolo naučiť sa jazdiť na motorke. To som zvládla asi za 10 minút a potom už mi len stačilo vedieť zvládať tu šialenú premávku. To sa učím dodnes. Ako pamiatku na tieto prvé dni na motorke mám jazvy na kolenách po havárií, ktorú som absolvovala a zrovnala tak jeden lokálny warung so zemou. Všetci sme to prežili a ja a moja červená Honda 125 brázdime ulice aj naďalej. 


Zdravo a chutne

“A čo tam ako budeš jesť?!” sa ma pýtala moja rodina doma. No o tom, že mi Bali a miestne kulinárske špecialitky naozaj sedia som ich všetkých presvedčila až po pár týždňoch, kedy som konečne začala naberať v Bangkoku stratené kilá na váhe späť! Jedlo je pre mňa na rebríčku hodnôt kdesi tesne za dýchaním a dobré jedlo tesne za mojim priateľom. Milujem zdravú kuchyňu, čerstvé ovocie a zeleninu, džúsy, šaláty a ako dlhoročný vegetarián som sa konečne v nejakej kuchyni našla! Až na pár ich mäsových foodporn zážitkov, nad ktorými ohŕňam nos, môžem hrdo prehlásiť že mi na Bali chutí snáď všetko. O tradičných jedlách, ktoré nájdete na menu každej reštaurácie som písala článok TU, tak mrknite na to. Malé varovanie je, že potom zaručene dostanete obrovský hlad. :) 

Raňajky u Tiffanyho! Teda konkrétne u Jirky v Coffe n Oven Canggu
Na obed GadoGado šalát s arašidovou omáčkou
Večera v Betelnute a všetko co dum dal

Highlighty roku Bali

Na Bali nájdete všetko čo Vám len (ne)napadne a preto si príde na svoje každý. Potápač, jogínka, surfista, lovec historických pamiatok ale aj profesionálny plážový povaľač. Mňa si ostrov získal magickou prírodou, ľuďmi, vyššie spomínaným jedlom a životným štýlom, ktorý k tomuto raju na zemi patrí. Pridávam Vám tu zoznam za mňa TOP #takebacktime zážitkov, ktoré som na Bali za minulý rok zažila.

Kde bolo tam bolo narodilo sa mi dieťa. Také čo v noci neplače a nekričí. Koncom roka 2015 sme totiž na Bali vytvorili projekt GadoGado.cz, ktorého cieľom je vyrábať #animalfriendly módne doplnky, podporovať lokálnu komunitu ľudí a preniesť moju módnu inšpiráciu z ciest po svete do hmotných kabeliek a tašiek. Chceme tak priniesť aj Vám domov kúsok raja a pre mňa najväčšia pocta je ak naše produkty potom brázdia slovenské a české ulice. Pre viac info sleduj náš web, FB a IG a už sa ma nepýtaj čo na tom Bali vlastne robím, ale radšej nás podpor nákupom. :)

Poctivo a ručne vyrábané Kabelky Crossbody
Naše najkrajšie modelky a koláž z rôznych fotení :)
Praktický obal na kreditky alebo vizitky, samozrejme z umelej kože

  • Ogho Ogho+ Nyepi

Neskutočná energia jednej noci, kedy sa všetci démoni, duchovia a všetko zlo vyženie do ulíc a následne po pochode upáli. Oslavy spojené s príchodom nového roka, ktoré hneď na druhý deň strieda Deň ticha tzv. Nyepi day. Slávnosť, ktorú nezažiješ nikde inde vo svete! Autentickosť môjho milovaného Bali, ktorú som bližšie popisovala v článku TU.

Démoni z Ogho Ogho slávnosti 

  • Mount Batur

Koľko aktívnych sopiek si v živote zdolal? Ja dve, ale táto druhá sa mi počíta viac, pretože som kvôli nej obetovala spánok, zdrela si topánky, nechala sa okradnúť opicami a dokázala si že všetko čo chcem môžem dosiahnuť. Mount Batur bol môj sen riadne dlhú dobu a tak som si ho konečne splnila! V prípade, že sa na Bali chystáš a zvažuješ aj ty absolvovať tento výstup tak Ťa srdečne pozývam prečítať si článok "10 rád a tipov, ktoré by si mal pred výstupom vedieť" - odkaz TU.

Zničená po niekoľko hodinovom výstupe, ale zmákla som to!

  • Nový rok na Lembongane

Viem viem k oslavám Nového roka predsa patria hory, dva metre snehu, lyže, teplý rum s čajom a lacný ohňostroj kupovaný v Tescu. ALE! Ruku na srdce, kto by si raz za život nechcel dať Silvestra niekde v trópoch s rumom nie v čaji, ale v ľadovo vychladenom drinku?! Za mňa teda určite áno a preto som minulý rok odpálila symbolickú novoročnú petardu na tropickom ostrove Nusa Lembongan. Ostrov, ktorý spomínam v každom druhom poste na blogu, tak veľmi mi učaroval. Pre viac fotiek šťuky (haha) vo vode, ale aj na súši mrkni na môj príspevok o Novom roku 2016 TU.


Lembongan v plnej paráde

  • Raj v Ubude

Ubud je láska, Ubud je Bali. To pravé orechové čo tu príde hľadať každý jeden turista. Rýžové polia, vodopády, opice, batika, skvelá káva a to čosi podivné vo vzduchu čo ťa núti usmievať sa od ucha k uchu. To je Ubud, ktorého som sa ani po stej návšteve ešte neprejedla. Preklik na článok o "5 Must See miestach v Ubude" nájdeš TU.

Toto je Ubud!
Rýžové políčka všade naokolo

  • Bali street moms

Prvý krát ma do tejto organizácie a ich domčeka na stračej nôžke zobral kamarát len ako pomocnú silu na fotenie. No od prvého momentu som vedela, že skôr či neskôr vymyslím spôsob ako túto charitu prepojiť s mojim projektom GadoGado.cz a pomôcť im aspoň takto. Ešte aj teraz keď píšem tieto riadky mám hrču v krku len si spomeniem na maminy a ich drobcov s nie ľahkými osudami. Nebudem sa viac vykecávať, mrkni na príspevok z mojich 26. narodenín, kde som si ako darček od Vás ľudí čo ma čítate priala kúpu náramku, ktorý sme spolu s maminami v centre vyrobili. Odkaz nájdeš TU.

Šikovné ručičky
A už hrdá mamina na svoju prácu

Uff, som seriózne dojatá a to len spomínam na tieto krásne chvíle počas môjho prvého roka na Bali. Každé miesto na svete, ktoré som kedy navštívila mi niečo dalo. Bali, ale vďačím za najviac darov. Samozrejme nejde o nič hmotné, ale o hodnoty, ktorým som sa tu priučila. Myslím, že ľudia čo na Bali niekedy žili, žijú alebo aspoň mali možnosť prísť a zažiť mi dajú za pravdu. Pre mňa je Bali domovom, do ktorého sa vždy rada vraciam a za ktorý som vďačná každý jeden deň. Tak a čo si takto symbolicky želám pri mojom prvom výročí s Bali? Želám si, aby tých rokov na Bali bolo ešte veľa a príbehov o ktoré sa s Vami môžem deliť ešte viac! Veď aj Bali vďačím za to, že Vás tu mám a že ma čítate. 
BALI ďakujem za to že si a robíš ma šťastkom! :)

Senang!
Koniec mojej Rosamunde Pilčerová story, pretože dojmem aj samú seba a to nechceme. Radšej si Vás navnadím na ďalší príspevok, ktorý bude super vtipný a budem písať o lifestyle na Bali. Možno to poznáte z filmov alá turisti v hawajských kvetovaných košeliach a barbie girls fotiace selfíčka v bikinách priamo pred hindu chrámom. Tak niečo na ten štýl pre Vás mám už čoskoro!


Majte sa krásne!
S láskou,
Juli :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára