HOME

utorok 16. februára 2016

Siam Reap city

Bolo veľmi potrebné a nutné, aby deti dodržiavali klasický školský režim čiže pondelok až piatok vyučovanie, bez akejkoľvek výnimky. Práve preto som ja ako ich pani učiteľka mala voľný čas len cez víkendy a vzhľadom na vzdialenosť sirotinca a školy od centra mesta Siam Reap, mi to aj stačilo. Víkendy som v Kambodži strávila dva a na tretí som už odlietala späť do Bangkoku. Prvý víkend som po celom odučenom týždni potrebovala vypnúť a tak som sa sama nechala zviezť tuk tukom do centra mesta Siam Reap. Mala som so sebou len papierovú mapku mesta so zaznačenými pamiatkami čo chcem vidieť a tiež kaviarňami, pretože nech bolo jedlo v sirotinci akokoľvek dobré, káva a western breakfast sa mi žiadali ako nikdy predtým.
Mapka centra, v ktorej môžete vidieť množstvo reštaurácii a pubov 

Siam Reap

V Siam Reap som tak spolu strávila dva víkendy a musím povedať, že som bola prekvapená. Prekvapená krásou mesta, množstvom turistov na každom rohu, možnosťami miestnych podnikov kam na kávu, pivko, dobré jedlo ale aj cenami, ktoré neboli najnižšie (v porovnaní s Thajskom). V meste som sa po pár minutách celkom slušne orientovala a snažila sa tak nevyzerať ako turista, čo mi bolo niekoľko krát prizvukované z hľadiska bezpečnosti. Okrádanie či už za jazdy z motorky, kedy sa ženám prechádzajúcim sa po uliciach trhajú kabelky z ramien alebo klasické vreckové krádeže v preplnených suvenír shopoch, sú tam totiž úplne bežné.

Moje TOP zastávky, kde ma už po druhom víkende v meste aj poznali po mene Vám prinášam v tomto liste:

Mestu vládnu tuk tuky a motorky, celé mesto sa ale dá v pohode prejsť pešo

The Gelato Co. Restaurant

  • geniálna eňo ňuňo zmrzlina, ktorej výrobu môžete sledovať priamo za sklenenou stenou kuchyne 
  • ak som spomínala ceny tak tu prišiel prvý šok 1,40 eur (36 kč) /kopček

Sister Srey Cafe

  • taká ta hipsterska kaviarnička, ktorú by ste čakali možno v centre Berlína alebo na Vinohradoch v Prahe, ale v Kambodži? Geniálne miesto :)

The Little Red Fox Espresso

  • v líške som bola na raňajky a omeleta bola skvelá, chutila výborne ale aby aj nie za šialené 4 eurá
  • krásne obrazy a dekorácie všade po stenách a nádych western kultúry

The Hive

  • geniálne miesto mimo rušnej časti centra
  • pre mňa oáza vhodná na čítanie knižky a omňomňom food porn zážitku nad čerstvým džúsom a zeleninovými závitkami

Brewpub

  • ak hľadáte miesto kam na dobré pivko/drink a trošku sa socializovať tak jedine do Brew pubu
  • my sme vychytali aj večer s miestnou kapelou a hneď bolo veselšie :)

Okrem vysedávania v kaviarňach som lietala po marketoch, ktoré moji pravidelní čitatelia vedia, že sú pre mňa ako závislosť. V Siam Reap su hneď dva veľké markety a to tzv. Old Market a potom Center Market. Oba sú viac menej o tom istom a to oblečenie, knihy, suveníry, topánky no a potom jedna časť s jedlom akože čerstvá zelenina, ovocie, ryža na kilá, mäso a podobne. Za zážitok stojí sa tam ísť minimálne pozrieť a nasávať atmosféru, ale kľudne si aj nakúpiť. Ja som si kupovala do zásoby ovocie zeleninu a keďže som citlivka citlivá, tak ma tam zlomil jeden pán svojim príbehom. Pán asi vo veku mojich rodičov, ktorý mal stánok s knihami mi vyrozpával svoj príbeh ako počas vojny prišiel o obe nohy našliapnutím na mínu. V nemocnici sa prebral po niekoľkých dňoch a keď zistil v akom je stave prosil personál o to, aby ho zabili. Dnes ubehli už roky od tejto udalosti, pán ma za ženu zdravotnú sestričku z tej nemocnice v ktorej ho dávali dokopy, má s ňou dve krásne deti a živí sa predajom kníh na markete. Husiu kožu mám dodnes keď si na neho spomeniem a ako prejav podpory som od neho nakúpila plnú tašku kníh. V každej z kníh je vložená životná message s jeho príbehom (fotkami celej rodiny) a povzbudením do života každého z nás. Aj toto je Siam Reap. :)

No a ak máte chuť na prechádzku a vychodiť plné bruško dobrôt, odporúčam strihnúť si to k rieke a prejsť sa až ku King Sihanouk Palace, kde cestou natrafíte aj na miestnu poštu a môžete poslať pohľadnice domov. Moje síce dorazili až po 2 mesiacoch, ale predsa došli a to je hlavné.

Center Market

Na čo si v Siam Reap dávať pozor

Cenové zdieranie: V momente ak miestni zbadajú, že ste turisti na výlete a pravdepodobne máte peniaze budú sa snažiť Vás trošku finančne pozdierať. Prvá vec je, že sa v Siam Reap platí USD, ale vydávajú Vám v ich lokálnej mene. Dobre si teda spočítajte koľko Vám vždy vrátia. Nezabudnite, že ste pre nich ako človek s bielou pokožkou na dovolenke v Ázii len pokladnička plná peňazí, pozor teda aj na double pricing čo znamená iná cena miestnemu a iná Vám. 

Krádeže: Ako som už vyššie spomínala v Kambodži sa kradne. Čo je pre Vás drobný peniaz, je pre nich obživa na týždeň pre celú rodinu, takže nechcem povedať že tie krádeže chápem, ale vedia prečo to robia. Veľký pozor na kabelky! Vždy nosiť crossbody cez celé telo, zbytočne neprovokovať drahými značkami tašiek a nenosiť so sebou v žiadnom prípade veľkú hotovosť a doklady. Na vreckárov (väčšinou sú to malé deti) pozor najmä v preplnených obchodoch a na trhoch.

Túlavé psy: V Ázii nič výnimočné no predsa len pozor na ne. Sú hladné a niekedy nie úplne priateľské. S nemocnicou v Kambodži vďaka Bohu skúsenosť nemám (aj keď som mala na mále), no ani Vám by som to nepriala.

Tráviace ťažkosti: Tak ako ma všetka pliaga s tráviacimi ťažkosťami obišla v Thajsku počas celého pobytu tam, tak som si svoju daň za to vybrala v Kambodži. Za celé tri týždne stravovania sa v sirotinci, kde sa varilo na otvorenom ohni a suroviny sa neskladovali v chlade ani nič podobné, som bola v poriadku. No posledný večer v Kambodži sme sa ako skupina vybrali na večeru a drink do mesta do super hyper krásnej reštaurácie, kde som si dala pizzu a pohár vína a po tom to prišlo! Otrava prvého stupňa a dvojdňový stav, že snáď zomieram kedy som v sebe neudržala ani vodu. Neprajem nikdy nikomu!  

The world is a book. People who dont travel only get to read one page! Moje motto a nápis v miestnej knižnici :)
Siam Reap ako mestečko Vám bohato stačí pobehať za dva dni. Je to pomerne malé mesto, ja som sa napríklad pohybovala vždy len pešo a prešla som ho skrz naskrz niekoľko krát. S angličtinou sa dohovoríte všade a lokálci vedia, že turizmus je ich hlavný zdroj príjmov, takže sa snažia čo im sily stačia. Vymoženosti ako lekárne, bankomaty, zmenárne, supermarkety sú na každom kroku, takže aj vyspelosť mesta hodnotím slušne a nemusíte sa báť, že by Vám v meste niečo chýbalo. Ľudia sú skvelí a priateľskí, stojí za to sa s nimi dať sem tam do reči a vypočuť si ich nie vždy pozitívne osudy. Pochopíte ako dobre sa vy vlastne v tom živote máte. 
Moja jediná fotka, keďže som sa flákala väčšinou sama a nemal ma kto fotiť

Pôvodne som chcela Siam Reap a návštevu v Angkor Watu spojiť do jedneho príspevku, ale keďže mi tie príspevky potom prídu dlhé ako romány rozdelím Vám to. Angkor Wat teda už čoskoro na blogu. 

Krásny deň prajem!
S láskou,
J.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára